Wat verandert er op vlak van overuren?
Het aantal vrijwillige overuren wordt uitgebreid tot 360 uur per jaar, zonder noodzaak tot motivering of verplichte inhaalrust. Voor 240 van deze uren is geen overloon vereist en worden ze bruto gelijk aan netto uitbetaald, wat betekent zonder sociale bijdragen of personenbelasting. Dit is gebaseerd op een schriftelijke overeenkomst tussen werknemer en werkgever, die te allen tijde opzegbaar is.
Voor de horecasector wordt het aantal vrijwillige overuren verhoogd naar 450, waarvan 360 zonder verplicht overloon, en de bestaande regeling wordt vereenvoudigd en flexibeler gemaakt. Werknemers die geen vrijwillige overuren wensen te verrichten, mogen hiervan geen nadelige gevolgen ondervinden.
Deze focus van de regering-BDW-Bouchez op flexibele werkregimes die niet collectief onderhandeld moeten worden, betekent enerzijds dat werknemers vaak geen andere keuze zullen hebben dan doorgedreven flexibiliteit te aanvaarden (doordat ze kunnen onder druk gezet worden door hun werkgever) en anderzijds systematisch minder inkomsten voor de sociale zekerheid.
Kan mijn werkgever mij verplichten om overuren te presteren?
Nee, hij kan je in principe niet verplichten. Het kan wel als het voorzien wordt in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bij uitzonderlijke omstandigheden zoals overmacht. Vrijwillige overuren zijn beperkt tot 360 uur per jaar (450 indien je in de horeca werkt) zonder extra sociale bijdragen. Je mag, volgens de tekst van het regeerakkoord, geen nadelige gevolgen ondervinden als je weigert om zo’n vrijwillige overuren te presteren.
Kan ik nog belastingvrij een flexi-job doen?
Ja, de regering-BDW-Bouchez zet in op stijgende flexibiliteit ten koste van de financiering van onze sociale zekerheid. Het maximumplafond voor belastingvrije bijverdiensten als flexi-jobber wordt verhoogd naar €18.000 per jaar en de regeling wordt uitgebreid naar meerdere sectoren.
Krijgen we er een feestdag bij?
Het regeerakkoord-BDW-Bouchez zet de deur open om de feestdag van de regio’s (11 juli, 27 september, 8 mei, 15 november) om te zetten naar een officiële feestdag. Ze plannen dit echter te doen zonder dat dit iets kost aan werkgevers. Het is onduidelijk hoe dit precies uitgevoerd zal worden. Het ABVV is voorstander van een extra verlofdag maar niet op kosten van de overheid en niet als hiermee discriminatie tussen werknemers tot stand wordt gebracht.
Wordt mijn opzegtermijn ingekort?
De regering-BDW-Bouchez wil de proefperiode opnieuw invoeren. Dit betekent dat elke werknemer die in dienst treedt, ook al is dat met een contract van onbepaalde duur, in de eerste zes maanden makkelijker ontslagen kan worden. In die eerste zes maanden zouden zowel de werkgever als de werknemer slechts één week opzegtermijn moeten respecteren.
Vandaag is dat nog 1 week als je minder dan drie maanden werkt en 2 weken van 3 tot minder dan 6 maanden indien de werknemer zijn ontslag geeft; en 1 week tijdens de eerste drie maanden, 3 weken van 3 tot minder dan 4 maanden, 4 weken van 4 tot minder dan 5 maanden en 5 weken van 5 tot minder dan 6 maanden indien de werkgever de werknemer ontslaat. In werkelijkheid is dit dus een zoveelste maatregel van de regering-De Wever in het voordeel van werkgevers. Want als je al 5 maanden gewerkt hebt, verlies je 4 weken van je opzegtermijn.
Opmerking: de opzegtermijn gaat ten vroegste in op de eerste maandag volgend op de ter kennisgeving van de opzegging.
De regering wil voor nieuw ingetreden werknemers (dus niet voor bestaande arbeidsovereenkomsten) de opzegtermijn beperken tot maximaal 52 weken. Dit betekent dat, ongeacht de anciënniteit van de werknemer, de te presteren opzegtermijn nooit langer is dan één jaar of dat de te betalen ontslagvergoeding nooit hoger is dan het equivalent van één jaarloon.
Ik word plots ziek, heb ik een ziekteattest nodig voor de eerste dag dat ik thuis blijf?
In tegenstelling tot het huidige systeem, waarbij je als werknemer maximaal drie keer per jaar vrijgesteld bent van het voorleggen van een ziekteattest, zal je dit voortaan slechts twee keer per jaar kunnen doen. En dit terwijl de huisartsen al overbevraagd worden.
Related Posts