Hoe zit het nu met de gelijkgestelde periodes?

Tellen periodes van werkloosheid nog mee voor mijn pensioen?

Dit hangt er van af.

Werkloosheidperiodes die starten na de datum van het regeerakkoord (31 januari 2025) worden niet langer meegeteld aan het laatst verdiende loon maar aan een ‘beperkt fictief loon’ (= aan het minimumjaarrecht).

Als je in je loopbaan echter al meerdere periodes van sociale verzekering hebt, kan het zijn dat periodes van werkloosheid niet meer meetellen. Het gewicht van de gelijkstellingen in de pensioenloopbaan wordt begrensd. Vanaf 2031 mag maximaal 20% van de loopbaan bestaan uit gelijkgestelde periodes. Die begrenzing wordt gradueel ingevoerd vanaf 2027. Die begrenzing telt niet voor ziekteperiodes en zorgverloven.

Periodes van werkloosheid tellen niet als ‘effectieve tewerkstelling’ voor de toegang tot het minimumpensioen, de vrijstelling van de pensioenmalus bij vervroegd pensioen en voor het vervroegd pensioen op 60 jaar na 42 jaar effectieve tewerkstelling.

Kan ik pensioenrechten opbouwen tijdens tijdskrediet?

Ja, periodes tijdskrediet tellen mee voor de pensioenopbouw, maar:

  • Voor het tijdskrediet eindeloopbaan (= ‘landingsbaan’) is er voortaan een gelijkstelling een ‘beperkt fictief loon’ of minimumjaarrecht. Dat kan bij pensionering aanleiding geven tot pensioenverlies t.o.v. de situatie waarbij men voltijds aan de slag bleef.
  • Het gewicht van de gelijkstellingen in de pensioenloopbaan wordt begrensd. Vanaf 2031 mag maximaal 20% van de loopbaan bestaan uit gelijkgestelde periodes. Die begrenzing wordt gradueel ingevoerd vanaf 2027. Die begrenzing telt niet voor ziekteperiodes en de zorgverloven.
  • De tijdskredieten met zorgmotief tellen meestal als effectieve tewerkstelling. De andere tijdskredieten (bv. motief opleiding) tellen niet als effectieve tewerkstelling.

Tellen periodes van ziekte of invaliditeit mee voor mijn pensioen?

De periodes arbeidsgeschiktheid tellen mee voor de pensioenopbouw, maar niet overal voor de toegang. Arbeidsongeschiktheid telt niet als effectieve tewerkstelling voor het vervroegd pensioen op 60 jaar na 42 jaar loopbaan, of ook niet voor de bonus of de malus. Door ziekte kan het dus dat je langer zal moeten werken, dat je minder snel je bonus opbouwt of dat je sneller een malus toegepast ziet.

Het gewicht van de gelijkstellingen in de pensioenloopbaan wordt begrensd. Vanaf 2031 mag maximaal 20% van de loopbaan bestaan uit gelijkgestelde periodes. Die begrenzing wordt gradueel ingevoerd vanaf 2027. Die begrenzing telt niet voor ziekteperiodes en de zorgverloven.

Kan ik pensioenrechten opbouwen tijdens SWT (brugpensioen)?

Ja, maar:

  • De hoogte van de gelijkstelling wordt afgebouwd. SWT-periodes die ingaan vanaf de datum van het regeerakkoord (31 januari 2025) zijn voortaan gelijkgesteld aan ‘beperkt fictief loon’ of het minimumjaarrecht.
  • Het gewicht van de gelijkstellingen in de pensioenloopbaan wordt begrensd. Vanaf 2031 mag maximaal 20% van de loopbaan bestaan uit gelijkgestelde periodes. Die begrenzing wordt gradueel ingevoerd vanaf 2027. Die begrenzing telt niet voor ziekteperiodes en de zorgverloven.
  • SWT-periodes tellen niet als effectieve tewerkstelling. Het stelsel SWT dooft trouwens uit, enkel het zogenaamde ‘medische SWT’ zou blijven bestaan.

Tellen periodes van economische werkloosheid nog volledig mee?

Niet altijd.

Het gewicht van de gelijkstellingen in de pensioenloopbaan wordt begrensd. Vanaf 2031 mag maximaal 20% van de loopbaan bestaan uit gelijkgestelde periodes. Die begrenzing wordt gradueel ingevoerd vanaf 2027. Die begrenzing telt niet voor ziekteperiodes en de zorgverloven.

Periodes tijdelijke werkloosheid tellen niet als effectieve tewerkstelling voor de vrijstelling van de pensioenmalus bij vervroegd pensioen en voor het vervroegd pensioen na 42 jaar effectieve tewerkstelling.

Wat met afgekochte studiejaren?

Kocht je jouw studiejaren af om die te laten meetellen voor de berekening van je pensioen? Dan blijft dit het geval. De regering-BDW-Bouchez heeft – althans voorlopig – geen plannen om aan deze regeling te sleutelen.
 

4 reacties

spillier Posted on 06:27 - 3 maart 2025

in 1986 ben ik beginnen werken en telde mijn eerste jaar mee voor mijn pensioen met 104 dagen. Zal dit nog zo zijn als ik in november 2028 op vervroegd pensioen kan? Of betekent dit een jaar langer werken? Zijn er overgangsmaatregelen?

    ABVV Posted on 19:12 - 12 maart 2025

    Volgens de nieuwe definitie voor een loopbaanjaar zijn 156 gewerkte of gelijkgestelde dagen per jaar nodig. Het is dus helaas niet uitgesloten dat je een jaar langer zal moeten werken. Het regeerakkoord voorziet evenwel overgangsmaatregelen die zullen worden uitgewerkt in overleg met de sociale partners. Wij beschikken op dit moment helaas niet over meer details. Het regeerakkoord voorziet wel expliciet dat wie 60 jaar is in 2025 maximaal 1 jaar langer moeten werken, wie 59 jaar is maximaal 2 jaar langer.

defever Posted on 06:55 - 3 maart 2025

Tijdens mijn loopbaan heb ik moeten verminderen van voltijds naar halftijds met behoud van rechten. Zal ik deze rechten behouden wanneer ik in 2028 op vervroegd kan gaan?

    ABVV Posted on 19:11 - 12 maart 2025

    Het antwoord is dubbel. Het statuut ‘deeltijds met behoud van rechten’ telt sowieso mee voor de loopbaanvoorwaarde van het vervroegd pensioen. De niet-gewerkte tijd in het statuut telt evenwel niet als effectieve tewerkstelling, waardoor er potentieel een impact is van de pensioenmalus en de begrenzing van de gelijkgestelde periodes. Voor meer informatie hebben we evenwel meer informatie nodig over jouw loopbaan.

Geef een reactie