Wat verandert er op vlak van deeltijds en nachtwerk?

Wat verandert er voor de arbeidsduur van deeltijdse werknemers?

De regering wil komaf maken met de verplichting dat de wekelijkse werktijd minstens een derde van een voltijds uurrooster is. Dit betekent dat kleinere deeltijdse contracten mogelijk worden. Het verbod op arbeidsprestaties van minder dan drie uur blijft, althans voorlopig, wel behouden.

Concreet gaat het dus mogelijk zijn dat een werkgever slechts een contract van drie uur aanbiedt. Hoe kan je op die manier een deftig inkomen bereiken?

Net als alle andere arbeidsmarktingrepen verpakt de regering deze maatregel als positief voor werknemers. In werkelijkheid zet dit de deur open voor onzekerdere contracten, doorgedreven flexibiliteit en illustreert het een evolutie in de richting van zogenaamde hamburgerjobs of zelfs nulurencontracten. Onzekerheid wordt stilaan troef voor wie deeltijds aan de slag is.

Wat voorziet de regering-BDW op vlak van nachtarbeid?

Als het van De Wever en Bouchez afhangt begint nachtarbeid pas vanaf middernacht, in plaats van vanaf 20 uur vandaag. Dit geldt bijvoorbeeld in de distributiesector, e-commerce … Dit betekent inkomensverlies voor de werkuren tussen 20 uur en middernacht.

Het algemene verbod op nachtarbeid wordt geschrapt, wat de deur openzet voor nog meer nachtarbeid in nog meer sectoren. Nochtans weten we dat langdurige nachtarbeid een negatieve impact heeft op de gezondheid van werknemers. Het is dus uitermate belangrijk dit degelijk te verlonen en strak te omkaderen via sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers.

Geef een reactie